Zgornja blefaroplastika

Korekcija zgornjih vek

Oči so predel obraza na katerem se najhitreje pokažejo znaki staranja. Koža vek postane odvečna, mišice oslabijo, okoli oči pa se začne nabirati maščoba. Ženske opazijo, da imajo težave pri nanosu ličil in njihovi obstojnosti, zato z ličenjem pogosto raje prenehajo. Pri mnogih se pojavijo tudi težave z vidom. Oči delujejo utrujeno, celoten obraz pa nekako žalostno. 

Korekcija zgornjih vek ali zgornja blefaroplastika je poseg, s katerim odstranimo odvečno kožo na vekah in s tem povezane estetske in funkcionalne težave. Po posegu so oči bolj odprte, pogled deluje sveže in veselo, celoten videz obraza pa je bolj mladosten.  

Trajanje posega

1 ura, v lokalni anesteziji

Čas okrevanja:

7 dni

Odsotnost iz službe

7 dni

Cena

1300 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerni kandidati so osebe, ki: 

  • jih moti odvečna koža na zgornjih vekah;  
  • jim odvečna koža na zgornjih vekah povzroča motnje vidnega polja ter občutek težkih in utrujenih vek; 
  • se zaradi postaranega videza oči počutijo slabo, kar vpliva na njihovo samozavest;
  • imajo zaradi odvečne kože na zgornjih vekah težave pri ličenju. 

Pred operacijo je potrebno:

  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Korekcija zgornjih vek je po aplikaciji anestetika neboleč poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo na vekah, po potrebi tudi maščevje, zaradi katerega veke lahko delujejo oteklo ali zabuhlo.  

Rez in kasnejšo brazgotino skrijemo v gubo kože, tako da sta pri odprtih očeh skoraj nevidna. Kadar je potrebno, posegu za boljši rezultat dodamo tudi dvig obrvi. Tehniko operacije izbere dr. Suvorov glede na stanje vsakega posameznika. 

Po enournem počitku in hlajenju operiranega področja lahko v spremstvu zapustite kliniko. 

Okrevanje po posegu je hitro, bolečine so zanemarljive. Značilne so otekline in podplutbe, ki izginejo v 5-7 dneh.

Priporočamo hlajenje in spanje na dvignjenem vzglavju, kar pospeši okrevanje. Šive odstranimo 5.–7. dan po posegu. Takrat lahko začnete uporabljati ličila.

Brazgotine so v večini svojega poteka skrite v očesni gubi in pri odprtih očeh neopazne. V tem prodročju so izredno nežne in praktično nevidne. 

Po posegu se vsaj 6 mesecev izogibajte soncu in uporabljajte zaščitne kreme z visokim SPF (50).

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Že takojšen učinek 7-10 dni po operaciji je takšen, da se lahko vrnete na delo in k običajnim socialnim obveznostim, ne da bi okolica opazila, da ste imeli operacijo vek. Večina končnega rezultata bo vidna v 4-6 tednih. Brazgotine so najizrazitejše v prvih 3 mesecih, vendar si jih lahko učinkovito prekrijete z ličili, dokončen videz pa je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Po korekciji vek bo vaš obraz mladostnejši, pogled bo bolj odprt in svež. Morebitne težave z vidom, ki so posledica odvečne kože na vekah, bodo odpravljene. Tudi ličenje bo enostavnejše, saj ga kožne gube ne bodo več ovirale. 

Zanimivo pri blefaroplastiki je, da so učinki operacije okolici neopazni, zato svežega in pomlajenega videza obraza ne pripisujejo operaciji vek.

Pogosta dodatna vprašanja

Največji učinek pri korekciji vek dosežemo s kirurškim posegom, saj vso odvečno kožo odstranimo. Nekirurške tehnike uporabljamo kot nadgradnjo operacije za doseg optimalnega rezultata. Tako npr. z botulinum toksinom lahko dosežemo omilitev gubic ob zunanjih očesnih kotičkih, kar dodatno prispeva k osvežitvi pogleda. 

Gre za postopek, ki daje trajne rezultate, vendar nadaljnjega procesa staranja ne more zaustaviti. Vedno pa boste izgledali bolj mladostni, kot brez posega.

S pravilno in kakovostno nego obraza, izogibanjem neposredni sonči svetlobi in uporabo nekirurških pomlajevalnih postopkov lahko učinek podaljšate.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?